STORA STYGGA STAN

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Ed McBain
Big Bad City 1999
Översatt av Björn Linné
Norstedts 2000

”Han är den störste”, menar förlaget på bokens baksida att New York Times har sagt. De har säkert citerat riktigt, men NYT har inte alltid rätt. Dock hör McBain till de stora procedurförfattarna och han har rutin nog att skapa spänning av vilken historia som helst. Och vilka historier han hittar på. Här hittas en kvinna mördad i en park nära 87:e. Det visar sig att hon är nunna – och försedd med bröstinplantat.

Hennes tid som Kristi efterföljerska har varit skiftande och Carella, Meyer Meyer och de övriga detektiverna söker sig bakåt genom hennes liv mot en brytpunkt.

McBain har genom åren (detta är hans 49:e roman om 87:e) visat sig ha en speciell fallenhet för repliker, men han använder dem också som spaltfyllnad. Där de har relevans är de ofta briljanta, i övrigt kan de vara roliga, cyniska eller båda delarna utan att föra berättelsen vidare och utan att skapa mer karaktär. Fast för detta måtte han vara förlåten.

Nunnans öde är inte det enda som berättas. Här finns en man som är ute efter att döda Carella och en kakbakande inbrottstjuv som råkar döda. Allt beskrivet i det tempo som blivit McBains signum.

Vi väntar med spänning på del 50!

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22