STÖLD AV BABIAN

Dec 1st, 2014 | By | Category: 2014-12 dec, Recension

Omslag till Stöld av babianAv Anna Karolina (Larsson)
Norstedts, 2014
ISBN 978-91-1-305816-0; 437 sidor

Är detta en bok som vill skildra polisen inifrån, arbetsmetoder och förhållningssätt? Eller är det ett försök att skriva en hårdkokt kriminalroman? Författaren arbetar som polis och läsaren väntar sig inblickar i polisyrket.

Handlingen kretsar främst kring Amanda, som har valt att bli polis, sedan hennes syster dog, begick självmord enligt polisutredningen. Amanda tror att hon ska komma över information som förklarar. I detta syfte inleder hon förhållanden med den äldre kollegan Magnus och Adnan som just muckat från fängelset och har kontakter i den undre världen.

Om denna roman ger en sann bild av polisernas moral och yrkesetik, finns det skäl att tro på den kritik som framförs av invandrare och ungdomar bl.a.

Om detta ska vara  en skildring av polisen i den stil som Leif G W skrivit, och där de skojar och låter sig mutas, så saknar jag den humor som finns i Perssons böcker.

Författaren beskriver triviala förvecklingar mycket utförligt. Men när slutet kommer antyder hon bara i stället för att tala klartext.

Jag är således mycket undrande: Hur ska jag läsa boken?

BENGT HEURLIN

Anna Karolina

Anna Karolina. Foto Ola Torkelsson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22