STOCKHOLMSDETEKTIVEN

Jan 11th, 2008 | By | Category: 2000-1, Recension

Av Prins Pierre [pseud för Fredrik Lindholm]
Intalad av Thomas Böös
Antal kassetter: 9
Eskilstuna Stads- och länsbibliotek 1999

Denna bok anses i kriminallitterära kretsar vara den ”första svenska kriminalromanen” och så länge motsatsen inte bevisats tänker jag hålla med om det. Den utgavs 1893 av Fredrik Lindholm, född i Stockholm 1861, men när boken skrevs journalist på Eskilstuna-Posten sedan några år.
Boken innehåller i stort sett allt som hör en deckare till – ledtrådar från förhör, funna föremål och annat som hjälper till att knyta samman historien i sista kapitlet. Strax efter att boken kom ut flyttade författaren till Landskrona, där han bl.a. grundade Landskrona museum. Han avled också där 1938.
Huvudperson är Fridolf Hammar, polisman vid detektiva polisen i Stockholm, som fått ett tips och därför tar tjänstledigt för att i Eskilstuna utreda vad han anser vara ett brott. Det är knappast troligt att Lindholm tänk sig att skriva den första svenska deckaren. Han hade tidigare skrivit samhällskritiska berättelser, och denna är inget undantag, bortsett från att det är en kriminalpolis som driver bokens handling framåt. Av det skälet slipper man också ifrån de influenser från Sherlock Holmes, som var så framträdande under lång tid inom svensk kriminallitteratur.
Denna kassettbok, förtjänstfullt inläst av Svenska Deckarbibliotekets föreståndare Thomas Boos, är förvånansvärt fräsch. Det är lättare att lyssna på än att läsa den tidens litteratur och man förundras över hur lite som egentligen har förändrats på drygt hundra år. Den största skillnaden är kanske att berättelsen kallas brottmålsroman och inte kriminalroman.
Jag anser att det är en plikt för varje deckarintresserad att skaffa sig ett exemplar av denna talbok eftersom originalet inte är fullt så lätt att komma över.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22