STOCKHOLMS HISTORIA

Sep 14th, 2016 | By | Category: 2016-09 sep, Recension

Omslag till Stockholms historiaAv Lars Ericson Wolke
Historiska Media, 2016
ISBN 978-91_7545-385-9, 304 sidor

I 40-talets skola fick vi lära oss att Stockholms namn kom till efter att någon bestämt sig för att anlägga en stad någonstans i trakten och för att hitta rätt ställe skickade iväg en timmerstock på vattnet. Den landade på en holme och därmed var platsen säkrad och namnet fixat – Stockholmen.  Den bytte namn några gånger, först till Stadsholmen och nu heter den Gamla stan.

Detta och mycket mer därtill, med rättade skrönor, nygamla och nya fakta, berättas det om i Lars Ericson Wolkes Stockholms historia som är en reviderad och kortad version av hans bok Stockholms historia under 750 år som kom ut 2001, året före jubileet.

Ericson Wolke är en alldeles utmärkt berättare som vid sidan av historiebeskrivningen också tipsar om vandringar till intressanta historiska platser i huvudstaden. Han börjar dock tidigare. Vid 1100-talets slut hade kung Knut Eriksson insett att holmen var en populär sovplats för köpmän och fiskare och att folk använde stranden för omlastning av varor. Redan före kung Knut, på 900-talet, tror man att det byggts en pålspärr för att skydda inloppet till Mälaren och att Knut förstärkte detta med en borg och en försvarsanläggning.

När Birger Jarl tagit makten med hjälp av tyska fränder tog initiativ till att förvandla holmen till en stad under mitten 1200-talet, något som tog lång tid. Folk från handelsorganisationen Hansan fick bra villkor om de flyttade till Sverige och idkade köpenskap. Under denna tid byggdes den första av stadens två stadsmurar och år 1252 nämns namnet Stockholm för första gången i skrift av Birger Jarl i ett skyddsbrev för Fogdö kloster.

Jarlen efterträddes av sin son Magnus som fick tillnamnet Ladulås vilket berodde på att förbjöd stormännens våldgästning hos bönderna när de med sina följen drog genom landet. Han såg också till att bygga kyrkor och kloster i det som 1446 började nämnas som huvudstad.

Wolkes berättelse om Stockholm verkar – jag är inte historiker av facket – väl dokumenterad och i det närmaste konstant intressant med små mänskliga anekdoter som ibland får en att haja till och höja på ögonbrynen. Boken påvisar med all önskvärd tydlighet att Stockholm har en mycket rik historia och att vägen till modernitet inte alltid varit spikrak.

Lars Ericson Wolke är professor i historia vid Försvarshögskolan och en erfaren Stockholmsforskare.  Men även annan historia har intresserat honom som författare:  Johan III (2004), Stockholms historia under 750 år (2007), Trettioåriga kriget (2006), 1658: Tåget över Bält (2008), Bomba och bränn dom. Taktik och terror under 100 år av flygkrig (2010) samt Kapare och pirater i Nordeuropa under 800 år (2014).

PER MAGNUSSON

Lars Ericson Wolke

Lars Ericson Wolke. Foto Johanna Jeansson

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22