STOCKHOLM PSYCHO

Jul 26th, 2017 | By | Category: 2017-07 juli, Recension

Omslag till Stockholm PsychoAv Anna Bågstam Ryltenius
Storytel Original, 2017
Inläsare: Emma Peters
10 delar med olika ISBN-nummer, ljudbok, varje avsnitt c:a 55 minuter

Detta är ett nytt fenomen. Berättelser som skrivits direkt för ljudboksformatet, och inte är tänkt att komma ut tryckt på papper. Just denna historia är som en TV-serie med tio avsnitt och rejäla cliffhangers i slutet av varje.

Likheten med TV-serier är mer än påtagligt. Persongalleriet är rejält karikerat, de är olika urtyper. Dramatik med direktionsförändringar i intrigen är legio.

Anna Bågstam RylteniusViktoria och Karin är väninnor. När de står inför ett lik som någon av dem har mördat börjar en karusell för att bli av med kroppen. En karusell som i princip pågår genom hela boken. Läsarna får följa med i Stockholms nattliv när de två kvinnorna frotterar sig med det vackra folket, dricker champagne och bär snygga märkeskläder.

Överhuvudtaget läggs det mycket fokus på vad man äter och dricker, på vad man bär för kläder och hur man bor. Den nästan tio timmar långa lyssningen innehåller ett otal produktplaceringar av just sådant. Det går mig som lyssnare lite på nerverna. Det är som att läsa en bok med insprängd reklam.

Fler mord begås och de olika slumpvisa sammanträffandena som ideligen sker är gravt osannolika. Att världen är liten brukar man säga när man träffar på någon som man inte hade väntat sig just där man befinner sig. Men här måste världen ha varit mikroskopisk.

Det är mycket relationsdramatik inblandad. Alla i persongalleriet verkar vara mer eller mindre skruvade. Någon fullständigt normal människa står inte att finna.

Jag tror i för sig att det jag har kritiserat i själva verket har varit avsikten med boken. Att göra en produkt lik en såpopera i TV4.

Ljudbokens bästa delar är de dråpliga beskrivningar av olika livssituationer som förekommer. Hög humornivå där. Flumkonsulter på kontoret som vill öka sammanhållningen, konversationer på krogen och på fester där deltagarna pratar men inte lyssnar mm. Där har jag roligt, men det räcker tyvärr inte till en totalupplevelse att minnas.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22