STOCKHOLM ÖRLOGSSTADEN

Nov 24th, 2012 | By | Category: 2012-11 nov, Recension

Omslag till Stockholm ÖrlogsstadenRedaktör: Manne Dunge, Statens maritima museer
Författare: Magnus Anderberg, Richard Areschoug, Carl Olof Cederlund, Lars Ericson Wolke, Lars-Erik Hansson och Tommy Dahlström, Klas Helmerson, Marcus Hjulhammar, Eva Hult, Ole Lisberg Jensen, Bengt Norling, Thomas Roth, Anders Sandström, Hans Soop, Gustaf Taube.
Producerad av Medströms Bokförlag 2012 i samarbete med Sjöhistoriska museet. Utgiven även som Sjöhistorisk årsbok 2012–2013 i samarbete med Föreningen Sveriges Sjöfartsmuseum i Stockholm.
ISBN 978-91-7329-110-1, 280 sidor, rikt illustrerad

Det är inte längre alltför många som minns att Stockholm en gång var både en livlig och ganska hemlig örlogsstad. Den stadens tid började på 1520-talet och tog inte slut förrän 1969. Under dessa år präglades den svenska huvudstaden av marin verksamhet och trots att den till stora delar skulle vara hemlig för allmänheten var verksamheten tydligt synlig i stadsbilden.

Om denna över 400 år långa epok berättar historikerna som skrivit Stockholm Örlogsstaden många spännande saker som borde intressera historieroade stockholmare en hel del. Jag blev mycket intresserad trots att jag är inflyttad samojed från södra Norrlands kustland.

Det var 1969 som marinen flyttade från Skeppsholmen och Kastellholmen och samtidigt flyttades Stockholms örlogsvarv till Muskö. Från och med då låg det inte längre några fartyg vi kajerna eller för ankar ute på vattnet. Elva år tidigare hade jag själv gjort lumpen på Berga Örlogsskolor. På stan syntes inte flottister och officerare så mycket längre, desto mer trängdes de vid hållplatsen på Ringvägen varifrån bussarna ut mot avtagsvägen till Berga avgick.

Nu är det gamla varvet en park och Skeppsholmen och Kastellholmen har helt bytt karaktär och invånare. Men författarna och experterna bakom boken berättar om tiden före flytten. Det kryllar av unika bilder i färg och svartvitt i volymen och texterna berättar bland annat om var den siste amiralen bodde, om de fantastiska besök från andra länder – både välkomna och ovälkomna – som ägde rum under de 400 åren.

Många av de bilder som finns med är faktiskt remarkabla, men man hittar också sådana som får en att minnas forna skolböcker.

Några små tips som kanske passar de moderna kroppshysteriska människorna av i dag får man också i boken. På Skeppsholmen, Kastellholmen, Galärvarvet, Djurgårdsvarvet och Beckholmen kan man gå promenader med Stockholm Örlogsstaden som guide.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22