STOCKHOLM – HISTORIEN OM DEN STOLTA STADEN

Sep 5th, 2009 | By | Category: 2002-3, Recension

Av Niklas Eriksson, Magnus Hansson & Christer Jörgensen
B. Wahlströms 2002

Jag fick veta att den här vackra boken inte skulle ha varit med på DAST:s recensionslista om stan bara fyllt 749. Nu ska vi vara med i firandet och tur är väl det så att den här volymen text och bilder kan få de beröm den förtjänar.

Allt börjar med skrönorna om stadens grundande, fiskaren som rymmer från den dumme biskopen och hamnar på en ö vid Mälarens utlopp samt Sigtunafolket som gömmer sitt guld i en ekstock och skjutsar iväg den på vattnet med löftet att grunda en stad där den stöter på land. Sedan har vi förstås berättelsen om Birger Jarl som kanske också är en skröna, dock fäst på papper.

Till nykteristers fasa beskrivs gillesdrickningarna under medeltiden, skråfester där det gällde att hinka i sig så mycket öl det gick, och det var böter på att pinka inne eller i annans sko. Avsnitt som passar väl för denna tidskrifts läsare handlar om brott och straff under olika epoker, dårarna på Danvik, industrins skurkar och andra världskrigets spioner.

Den nutida staden med dess förorter och parker beskrivs kärleksfullt av historikerna som författat boken, som är rikt illustrerad, och jag ställer mig gärna i givakt, det här är populärhistoria med rätt att bli populär.

JAN NYGREN

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22