STOCKHOLM GATA FÖR GATA

May 11th, 2012 | By | Category: 2012-05 maj, Recension

Omslag till Stockholm gata för gataAv Michael Masoliver
Ordalaget 2012
ISBN 978-91-7469-026-2, 240 sid

Det finns en hel del guideböcker för Stockholm med omgivningar. Denna är ovanlig på så sätt att den kombinerar flera områden. Undertiteln lyder En guide till brotten, böckerna, filmerna, musiken, personerna. Teckenförklaringarna till de olika adressnoteringarna pekar på de områdena plus Stockholmiana och spöken.

Den håller sig till innerstan, Gamla stan och malmarna. Gamta stan inleder (förstås) och första notisen gäller Baggensgatan 21 dit Anni-Frid Lyngstad och Benny andersson flyttade 1975.

Michael MasoliverSista noteringen, Östermalm, är Östermalmsgatan 69 där regissören Victor Sjöström bodde på 1920-talet.

Varje stadsdel har en tydlig karta och det är fullt med bilder, gamla och nya. Litteraturcitaten är med närhelst det behövs. Det finns också förslag på promenader, men notiserna är inte upplagda promenadmässigt utan strikt alfabetiskt och numeriskt efter gatunamnen och -numren.

Boken är större än en pocket men bör lätt kunna tas med promenader.

Ett roligt initiativ med det här upplägget. Förlaget har flera andra promenadguideböcker. Denna låter läsaren själv lägga upp rutten eller bara kolla om det finns något intressant i närheten av var man är.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22