STOCKHOLM FRÅN TID TILL ANNAN

Mar 19th, 2010 | By | Category: 2003-4, Recension

Av Svante Björkum
Natur och Kultur/LT 2003

Den fotograferande författaren Svante Björkum (han är lika skicklig inom båda yrkena) har efter boken Stockholm en resa i tiden fortsatt på temat parbilder. Utifrån gamla bilder frän huvudstaden har han sökt reda på samma platser och lagt de moderna bilderna intill de äldre. Det låter inte så märkvärdigt, men det är just vad det blir. Man blir paff när man ser hundra år gamla fotografier invid dagens motiv. At somliga svär man över att något väldigt vackert palats eller hus försvunnit och ersatts av en intetsägande käk. Men motsatsen finns också.

I varje tidsepok tycks det finnas politiker och byggmästare som är män om att sätta sin egen prägel. Man har varit mån om att utrota slumbostäder, en god sak, men åstadkommit parkeringshus, kontorsskrapor och annat i stället. Fast inte alltid.

Jag är inte stockholmare från början, men huvudstaden känns ändå älsklig, och denna boks initierade texter som förklarar bildurvalet och förstärker de känslor som fotografierna ger.

KJELL E. GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22