STOCKHOLM – EN UTOPISK HISTORIA

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Åke Abrahamsson
Prisma 2004

Detta är en mycket lärd och mycket omsorgsfullt redogjord historia för hur Sveriges huvudstad formats av drömmar och idéer genom seklen. Författaren är fil.dr i historia och före detta antikvarie vid Stockholms stadsmuseum.

Han påstår att Stockholms historia består av oförverkliga arkitektdrömmar, felslagna visioner och bortglömda kommunikationsprojekt. Från början var de holmar staden byggts på strategiska brickor i olika maktspel och så har det på sätt och vis fortsatt genom århundradena. Stora visioner har presenterats (August Emanuel Rudberg ville för 150 år sedan riva Gamla stan) men de har gudskelov inte alltid genomförts. Ända sedan Stockholm grundades av Birger Jarl 1252 (fast Visbyannalerna säger att det hände 1187 och att kung Knut Eriksson var upphovsman) har staden varit föremål för ett tidsmässigt utdraget riksbyggnadsprojekt.

Detta är ingen bok man läser i en handvändning. Abrahamsson går grundligt igenom olika utopiska planer, nästan genomförda eller Törnrosavilande, sekel för sekel. Det är intressant av bara tusan om man så enbart är måttligt intresserad av arkitektur och stadsbyggeri. Läsglädjen förstärks av de många bilderna och illustrationerna i både färg och svartvitt.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22