STOCKHOLM – EN RESA I TIDEN

Sep 5th, 2009 | By | Category: 2002-3, Recension

Av Svante Björkum
Prisma 2002

Att Stockholm firar 750-boks … ursäkta … 750-årsjubileum går inte att ta miste på. Vackra, innehållsrika, fantasieggande böcker med bilder från svunna tider dyker upp i en ström som troligen inte sinar förrän efter nyår.

Björkums bildrika verk är värd alla epiteten i föregående mening. Men den har ännu fler kvaliteter. Författaren/fotografen Björkurn har gjort ett utsnitt om de senaste hundra stockholmsåren. I Stadsmuseet har han valt ut fantastiska svartvita bilder och sedan har han sökt sig till dessa platser för att ur samma perspektiv ta ett foto i nutid .

Baksidestexten talar om ”tidsmaskin” och det är ett mycket väl valt ord. Man hajar till av att se en kvinna år 1900 leda sin ko utanför Skeppsbron 30, en plats där nu trafiken är så stark att alla icke bilburna riskerar liv och lem. Varje uppslag i boken har också en kort sammanfattande text som hjälper läsaren att hitta detaljer på fotona, vilket höjer betraktarvärdet.

KJELL E GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22