STJÄRNSTOFT

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Neil Gaiman
Stardust 1999
Översatt av Ylva Spångberg
B. Wahlström. 2000

Neil Gaiman (född engelsman 1960 men sedan länge bosatt i USA) slog först igenom som manusförfattare till den banbrytande och kultförklarade vuxenserien Sandman, men har på senare år ägnat alltmer tid och kraft till prosa. Det är bara att tacka och ta emot, eftersom han är en begåvad stilist och en framstående tabulist, en verkligt magisk berättare. Stjärnstoft skrevs först för en utgåva rikt illustrerad av en konstnär och illustratör vid namn Charles Vess, men bearbetades också för att kunna stå på egna ben, och det är den självständiga versionen som översatts till svenska av den pålitliga Ylva Spångberg.

Den lilla staden Wall ligger intill en mur som utgör gränsen till Älvalandet. En enda dag vart nionde år hålls en marknad där människor och älvafolk möts och handlar med varandra, men därutöver förekommer ingen kontakt. En gång, i början av drottning Victorias regeringstid, träffar ynglingen Dunstan en flicka från den andra sidan under marknaden, och en normal tidrymd senare skickas ett spädbarn ut genom hålet i muren, den enda passagen mellan världarna – Tristran Thorn. Tristran växer upp som en vanlig pojke i det vanliga 1800-talsengland, utan att känna till sitt påbrå, men då han en kväll promenerar med Victoria Forrester som han obesvarat älskar, faller en stjärna och Tristran avger ett löfte. Han ska bege sig in i Älvalandet och hämta stjärnan åt Victoria. Därmed börjar ett förtrollat äventyr. Det här är en i bästa bemärkelse förtjusande saga, läsbar för barn i mellanåldrarna likaväl som för vuxna. Den har värme och mänsklighet sida vid sida med trolldom och lyrisk skönhet, i ett Älvaland som har rötter djupt i brittisk folktro. Den här sortens bok läser man med ett bortkollrat, barnsligt leende på läpparna.

ANNIKA JOHANSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22