STJÄRNSTOFF

Feb 14th, 2008 | By | Category: 2001-2, Recension

Av Neil Gaiman
Stardust 1999
Översatt av Ylva Spångberg
B. Wahlströms 2000

Den lilla engelska byn Wall ligger på gränsen mellan den vanliga världen och Älvalandet. Och den unge hjälten, Tristran Thorn, är till hälften människa, till hälften sagoväsen. Han ger sig av – som pojkar gör i sagor – för att ta ned en stjärna åt sitt hjärtas mö. Stjärnan han sett falla visar sig ha slagits ned från himlen av en ivägkastad kunglig ädelsten. När stjärnan når marken blir den en vacker flicka som bryter benet i fallet. Tristran hittar henne, och försöken till knuffkontakt mellan dem tar sin början. Det här är en riktig saga, i ordets bästa bemärkelse. Den börjar med “Det var en gång…”. Sedan rullas berättelsen upp för att på slutet rullas ihop igen och knytas samman med ett sidenband och en prydlig rosett.

Häxor, naturväsen och annat med doft av Shakespeare spelar sina roller i den här förtjusande historien, som är lättsam nog att passa ett barn men så intrikat i sin fantasifullhet att också vuxna kan läsa den med behållning.

KAROLINA BJÄLLERSTEDT MICKOS

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22