STJÄRNSKÅDAREN

Oct 24th, 2012 | By | Category: 2012-10 okt, Recension

Omslag till StjärnskådarenAv Tomas Blom
Historiska Media 2012
ISBN 978-91-87031-14-4, 367 sid

Året är 1544 sänder fru Margareta Henriksdotter sonen Johannes till Gustav Vasas hov för att tjäna som småsven hos prinsarna Erik och Johan. Bara Margareta vet att det är kung Gösta själv som är far till Johannes. Pojken växer upp tillsammans med prinsarna och till sist förälskar han sig i blivande kung Erik XIV:s syster Cecilia som är en för tiden avancerad flicka. Inte helt problemfritt.

När kung Erik bestämmer sig för att resa till England för att fria till drottning Elisabeth vill han ha Johannes med dig, men av de tvås färd blir intet eftersom gamle kungen Gustav Vasa dör och Erik måste stanna hemma och Johannes gör den långa resan själv. Det visar sig att det dröjer många år innan han kan lämna London.

Tomas BlomTomas Blom har skrivit flera historiska romaner – den första redan 1991 – men är kanske mer känd som TV-författare och radioman. Stjärnskådaren är andra boken (nummer ett hette Uppkomlingen) i en serie om livet i och runt det svenska hovet från 1500-talets mitt. Författaren har läst in sig väl på epoken och hans beskrivning av hur Karin Månsdotter lugnar Erik när han får sina anfall verkar mycket plausibel. Och det är spännande att läsa om tidens absoluta fascination för astrologi och horoskop.

Romanen berättar om macciavelliska maktspel där de två bröderna Johannes och Henrik blir brickor i kungens intriger i en tid när religionen har människorna i sitt grepp och orsakar konflikt mellan den tro som tidigare härskat – katolicismen – och den som nyligen kommit – den lutherska.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22