STJÄRNFALL Astronomiska essäer

Oct 2nd, 2013 | By | Category: 2013-10 okt, Recension

Omslag till StjärnfallAv Ulf R Johansson
Zen Zat 2013
ISBN 978-91-981269-1-4, 112 sid

Mitt under brinnande krig, natten mellan 2 och 3 oktober 1943, befann sig fiskarpojken Erick Björk som befälhavare på ett litet bevakningsfartyg i Östersund. Det var månsken och man såg allt tydligt. En tungt lastad fiskebåt kom i sikte. Bakom den dök plötsligt ett hotande tyskt krigsskepp upp. Det svenska bevakningsfartyget lade sig akter om tyskarna vilka genast vände tillbaka igen. Och svenskarna eskorterade fiskebåten i hamn.

På fiskebåten fanns en rad flyktingar. Erick Björk granskade deras pass. Plötsligt dök det upp ett världsberömt namn. Det var den danske nobelpristagaren (1922) Niels Bohr (1885–1962) som var på flykt till det neutrala Sverige. Och väl i hamn for Bohr kl 06.55 med tåget mot Stockholm.

Ulf R JohanssonDet låter som bakgrund till en spännande Hollywood-film, men det är faktiskt dagens sanning. Historien berättas i en helt nyutkommen bok av Ulf R. Johansson: Stjärnfall – Astronomiska essäer. Det är en ovanligt välskriven och för oss alla lättbegriplig bok. Jag kan tänka mig att den är en bra present till unga entusiaster.

Ulf R (som hans vänner kallar honom) har själv varit en ung entusiast och han berättar roande om sin beundran för “Folkets astronom” Knut Lundmark (1889–1958). Det är kanske på det viset att denne svensk var den förste som konkret bevisade att universum utvidgar sig. Kanske borde han rent av ha tilldelats ett Nobelpris?

En annan svensk som borde fått Nobelpriset var Bengt Edlén som runt 1940 upptäckte att “de förbjudna linjerna i solens koronaspektrum hade med extremt kraftiga joniseringar av t ex av järnatomer att göra”.

En annan stor svensk astronom var professor Åke Wallenquist vars bekantskap Ulf R gjorde. Själv var (och är) jag kompis med hans son Arend, med vilken jag gjorde film under mina år i staden vid Fyris. Jag minns att jag var hembjuden till Arends föräldrar vid ett tillfälle, utan att alls fatta hur stor hans far var.

Säkert är det bittert för storheter att inte få nobelpriset, men Ulf har också träffat en person vars olycka det var att han fick nobelpriset: Harry Martinson. De möttes en förmiddag som avrundades med att Martinson rotade i gamla skokartonger efter ej publicerade astronomiska dikter och läste upp sin Neutronstjärnan, som sedan 1978 publicerades postumt i Längs ekots stigar.

När Martinson fick nobelpriset 1974 blev han “var mans niding” och blev så deprimerad att han begick självmord 1978 med en sax. Oerhört tragiskt! Kanske var han den störste svenske diktaren i modern tid …

Förlaget Zen Zat AB nås via E-post på zenzat@telia.com

JEAN BOLINDER

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22