STJÄRNFALL

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Christian Aage [Pseud för Kjell E. Genberg]
Tre Böcker 2006

Vi är tillbaka i Göteborg. Våldet har fått ny chef, Arnold Nyman har gått i pension (men firas av och dyker upp utanför huvudintrigen). Kriminella mc-gäng, beskyddarverksamhet och knarkhandel i både stor och liten skala är ingredienserna. Det börjar med en mördad man i en rivningslägenhet där den nyaste polisen i gänget är första kriminalare på plats.

Först är det en välflytande polisroman, men så kommer militära underrättelsetjänsten in och den unge polismannen visar sig vara en möjlig 007 eller kanske Hamilton. Han och hans chefer dras in i en infiltration som både lyckas och misslyckas (mer kan jag ju inte berätta).

Det är en av de tätaste berättelserna som Aage/Genberg fått till. Den är färsk: många inslag har vi nyligen kunnat läsa om i nyheterna, och kriminaltekniken, rättsmedicinen och andra tekniska inslag känns dokumentära. Poliskollektivet agerar tillsammans och ett par personer lär man känna lite mer.

För en göteborgare är miljön välbekant, ger bilder också till den utsocknes, men spelar inte en huvudroll. Det viktiga är berättelsen, och den driver läsaren att fortsätta till slutet så fort som möjligt. Tack för att Aage/Genberg inte fallit för mastodontverk som alltför ofta ger kringinformation utan att föra berättelsen framåt.

Ett erkännande: Jag är naturligtvis jävig. Jag är både göteborgare, samarbetar med författaren i denna tidskrift och återfinner i periferin i boken en kriminalkommissarie (tack för befordran) med namn som misstänkt mycket liknar mitt.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22