STILLA VATTEN

Sep 27th, 2020 | By | Category: 2020-09 sep, Recension

Omslag till Stilla vattenAv Britt Peruzzi
Bazar, 2020
ISBN 9789180060653, inbunden, 371 sidor

Redan författarens första bok Aldrig glömma gav en hint om vad som komma skulle. Hon startade då ett författarskap som kan bli både långvarigt och minnesvärt. Hon gav slow crime ett ansikte. Inte för att hon är ensam med att skapa tillbakalutade intriger utan mer för att hon gör det så förbaskat bra.

Hon har förlagt sina handlingar till Nice på franska Rivieran. Alldeles tydligt en plats som hon själv älskar. Hon har skapat en huvudperson som är kommissarie och med italienska rötter. Bortsett från polistiteln stämmer även det överens med henne själv. Att döma av hur stor plats mat och dryck tar i hennes berättelser är jag övertygad om att det också är något som är viktigt för henne.

Polisen heter Alda Luppi och hon lider av en sjukdom som gör att hon ibland (inte alltför ofta) drabbas av en förlamande huvudvärk. Naturligtvis gör det henne sårbar. Visserligen är hon en bestämd kvinna, men hon har verkligen en mänsklig och lite bräcklig sida som gör henne påtagligt sympatisk.

Nu hittas en känd och välbärgad fastighetsmäklare mördad på den berömda stranden i Nice. Vem vill honom så illa? Och vad hade han egentligen där att göra? Alda Luppi blir tvungen att avbryta sin semester för att försöka få rätsida på fallet. Hennes efterforskningar leder henne bakåt i tiden. Det verkar som om allt handlar om pengar. Men är det verkligen sanningen? Alda tvivlar.

Alda Luppi och hennes polispartner Enzo Santone kryssar sig fram, funderar och pratar med många människor. Dessa samtal är alltid intressanta och även om det är förhållandevis händelsefritt blir det spännande. Kanske tappar historien det lilla tempo den har emellanåt, men det tar snart ”fart” igen.

Hela tiden finns karaktärernas måltider som en angenäm kuliss att smaka på. Det skulle kunna ta över intrigen, men Britt Peruzzi har funnit en bra balans där.

Det här känns som om det skulle bli en stående julklapp till alla deckarläsare av den gamla stammen. Oblodiga men spännande historier med både humor och allvar.

NISSE SCHERMAN

Britt Peruzzi

Britt Peruzzi. Foto Magnus Liam Karlsson

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22