STILLA VATTEN

Jun 17th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till Stilla vattenAv Nigel McCrery
Still waters, 2007
Översättning Gunilla Roos
Minotaur 2008

Galenskap förekommer inte alltför sällan i samband med bestialiska seriemördare. Så också här, men här finns, från författarens och läsarens synvinkel, system i galenskapen. Men även om läsaren får följa brottslingen i aktion och har fått nyckeln till dramat i romanens första kapitel så är det ändå mystifierande. Både för läsaren och för polisen.

Och spännande, inte vanlig utredningsspänning, utan för att man undrar hur de olika pusselbitarna hänger ihop.

Mördaren är en kvinna som gör sig vän med äldre damer. Vid lämpligt tillfälle tar hon livet av dem med gift, tar över deras identitet och pengar (aldrig så mycket att vinsten i sig motiverar brotten). Varför?

Nigel McCreryVi har våra aningar men hur hänger det ihop? Och hur kommer det sig att det finns överordnade som vill lägga ner utredningen?

Det är alltså spännande, både utredningen och hur kvinnan ska klara nästa mord. Det blir en fascinerande blandning av mysig engelsk småstad, klassisk polisroman och, för ovanlighets skull, en trovärdig galning.

Det är ytterligare en Minotaur-fullträff.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22