STIEG LARSSON Journalisten, författaren, idealisten

Jun 23rd, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Stieg LarssonAv Jan-Erik Pettersson
Telegram Bokförlag 2010

På ett ställe i boken citerar Pettersson sin huvudperson som hade ett recept för hur en bok skulle skrivas: ”En artikel är ett kapitel, tio artiklar blir en bok”. Författaren till denna politiska biografi har följt detta recept.

Tillsammans med Larssons far reser författaren (också Stieg Larssons förläggare på förlaget Ordfront) till Västerbotten. Det betyder att man får lära sig en hel massa om detta landskap, dess industrier och dess många författare. När Stieg som ung i Umeå blev politiskt engagerad får man sig till livs vänsterns besvärligheter med interneringsläger under kriget (Storsien), USA:s krig i Vietnam. FNL-rörelsen och därmed vidhängande ting. Stieg var intresserad av science fiction så man får reda på en del om bland andra Isaac Asimov.  Senare reste han till Grenada och nu vet jag det mesta om denna lilla ö, åtminstone det mesta ur ett vänsterperspektiv. Som bonus för Dasts läsare finns ett ganska matigt avsnitt om deckarens senare historia i Sverige.

Om man läser lite slarvigt kan man få för sig att Stieg (som då ännu hette Stig) fungerat som en historisk centraligur likt Forrest Gunp i Tom Hanks rollgestaltning.

En av dessa beskrivningar är både angelägen och intressant. I redogörelsen för tidskriften Expo berättar Pettersson om den svenska nynazismens framväxt och dess koppling till de nu så rumsrent agerande Sverigedemokraterna 

Trots att man inte får veta just något mer om Stieg Larsson än det som redan framkommit i otaliga artiklar är det här en givande bok, just på grund av sitt upplägg. Den är inte sörjig som  Kurdo Baksis Min vän Stieg Larsson, även om de översvallande nekrologorden finns även här.

De flesta sådana finns i avsnittet om Larsson som deckar- och science-fictionförfattare. Man kan får för sig att han var ämnad för något stort redan när han som grabb tillverkade ett sf-fanzine eller när han senare skickade korta noveller till Robert Arschberg. Rätt fick han emellertid då hans tre Millennium-manuskript antagits och till en  taxichaufför yttrade: ”Kan du tänka sig, jag ska bli större än Mankell!”

KJELL E. GENBERG

Stieg Larsson

Stieg Larsson

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22