STENTRÄDET

Jan 24th, 2014 | By | Category: 2014-01 jan, Recension

Omslag till StenträdetAv Stefan Einhorn
Forum 2013
ISBN 978-91-37-14059-9, inb, 304 sid

En teologisk fantasy-thriller, tror jag. Spänningsroman står det på omslaget, och det är rätt. Titelns stenträd är det livets träd som omtalas i bibeln. Det stod tillsammans med kunskapens träd i lustgården, men som alla som kan bibelberättelserna vet så åt människorna av kunskapens frukt och måste lämna Eden.

Den mycket vetenskapligt inriktade psykiatern Daniel Weiss kallas till en psykiatrisk klinik för en patient vill tala med honom. Patienten fruktar för sitt liv. Paranoia, tänker doktorn, men så skjuts patienten och Daniel måste hoppa från en balkong för att rädda sitt eget liv.

Av patienten har han fått veta att han fått ett uppdrag, att finna livets träd. Mot sin vilja dras han in i något han inte tror på men som uppenbarligen är farligt, och någon eller några vet att han finns och ska elimineras.

Inledningen, med patientens berättelse, är lite lång, men så tar det sig och det blir en actionfylld resa till Israel, Italien och Schweiz, förutom de faror som finns i Uppsala och Stockholm.

Här finns diskussioner om guds existens, om olika religioners myter, om judisk tradition. Och här finns hemliga sammanslutningar.

Om man som läsare accepterar huvudpersonens tvivel men också hans upplevelser så är detta en riktig thriller med en vanlig människa som hamnar i ett sammanhang som man inte kan komma ur.

Om livets träd faktiskt finns i Uppsala framgår inte av författarens efterord där han dock påpekar att han inte har något svar på frågan om guds existens.

Detta är en fristående fortsättning till Den sjunde dagen från 2003.

LEIF-RUNE STRANDELL

Stefan Einhorn

Stefan Einhorn. Foto Thron Ullberg

Taggar: , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22