STENKÄLLAN

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Eliot Pattison
Water Touching Stone 2001
Översatt av Hans Lindeberg
Minotaur 2005

Eliot Pattison väckte berättigad uppmärksamhet när hans debutroman Dödsmantrat publicerades på svenska för fyra år sedan. Vid en första genomläsning av denna tjocka roman börjar man lite lätt fundera på vad författaren är ute efter. Har han tänkt sig en kriminalroman eller en äventyrsbok. Ibland är jag säker på att det är det senare eftersom han på äventyrsförfattares vis exploaterar den exotiska miljö som Tibet erbjuder. Men här finns samtidigt inslag av klassisk deckare.

Debutens huvudperson återkommer här. Shan Tao Yun har frigivits efter att ha varit dömd att i fyra år arbeta i en straffbrigad. Här blir han inblandad i en historia som involverar knivmordet på en kvinnlig lärare i Tibet.

Pattison vet mycket om tibetansk kultur och är väl skickad att berätta om den. Han sticker inte heller under stol med sin avsmak för det kinesiska styre som i mängt och mycket förtrycker en urgammal civilisation.

PER MAGNUSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22