STENHUGGAREN

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Camilla Läckberg
Forum 2005

Det är roligt att nu när poliserna i Strömstad nära på pensionerat sig i bokformat så finns ett gäng i grannkommunen Tanum som visar framfötterna. Detta är tredje boken som Camilla Läckberg gett ut. Det är en kompetent polisroman, med den särskilda personanknytningen som det blir när offer, brottsling och poliser är grannar och goda vänner. De komplikationerna kommer fint fram.

De privata problemen i de olika familjerna är bokens tema. Interfolierat med dagens händelser – en liten flicka hittas drunknad, och snart finner man att hon dränkts finns också en historia från samma trakt, främst Fjällbacka, som börjar 1923 och med många hopp förs till nutid. Naturligtvis möts de i slutet, och också där är det gamla dåliga familjerelationer, och avvikande personligheter, som ytterligare förstärker huvudtemat.

Och det är här som jag vill inlägga några protester: det är inte fel, alls inte, att i kriminalromanens form ta upp några viktiga frågor, men att hopa så många blir för mycket. Jag räknar till sex familjeproblem, inte alla riktigt allvarliga, men om författaren tänkt sig att visa variationer på ett tema så blir det lite väl spretigt.

Denna välskrivna historia hade inte blivit sämre på att utveckla temat med färre exempel. Dessutom finns ytterligare en parallellhandling som egentligen inte fyller någon funktion, utom möjligen som avstamp för en ny bok.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22