STENHJÄRTAT

Nov 17th, 2013 | By | Category: 2013-11 nov, Recension

Omslag till StenhjärtatAv Katarina Wennstam
Bonniers 2013
ISBN 978-91-0012-551-6, 383 sid

Mamman har sikte på disken där framme. Det är flera meter kvar men sköterskan i luckan ser hennes blick, hennes panik, hur fort hon springer. Sköterskan står redan upp.

Mamman som heter Pernilla öppnar munnen och formar orden som är varje förälders mardröm.

”Hjälp mig! Ni måste hjälpa mig. Hon andas inte. Hjälp henne!”

Det här är ur inledningen till Wennstams bok Stenhjärtat. En bok som fått beteckningen spänningsroman.

Javisst, alla ingredienserna finns där. En kvinnlig kommissarie vars hustru heter Agnes, en åklagare som inte längre vet om han är trött på sin läkarhustru eller ej och en advokat som är helt klar över att hon är trött på sin man och inte längre vill ligga med honom.

Katarina skrev två osedvanligt bra reportageböcker om mäns övergrepp på kvinnor. Men hennes misstro mot medelklassens glädje eller lycka i ett äktenskap är ganska tröttande. Nog fan har vi alla i vår bekantskapskrets äktenskap som är lyckliga. Och visst finns det sen en fallande skala av mer eller mindre misslyckade partnerskap eller äktenskap.

Intressantare är att se på styrkorna i hennes nya bok. Hon lyckas genom sitt bärkraftiga språk hålla spänningen vid liv genom hela romanen så länge hon skildrar barnet och händelserna kring detta. Hon återger de känslor som alla känner inför ett barn som drabbats av våld eller sjukdom. Hon skapar en social skildring av allra bästa märke.

Det här är en förbannat bra roman om inte medelklassjolmet hängde och dinglade som trist påhäng.

LENNART HÖGMAN

Katarina Wennstam

Katarina Wennstam.Foto Caroline Andersson

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22