STENHJÄRTAT

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-3, Recension

av John Haworth
Heart of Stone
Översatt av Eva Edén
Normans förlag 1995

Geologen Henry Stanwick har kommit till en punkt i livet där han själv inte riktigt vet vad det är han vill. Han är 30 år med fast arbete i Oxford, men får ett erbjudande att börja arbeta på Cypern. Henry vet inte om han vill ha jobbet, och han vet inte om han är kär i flickan som han uppvaktar.

Allt tycks lösa sig tillfälligtvis när en för Henry okänd amerikan, Tim Yaughan, dyker upp och ber Henry guida honom genom ett otillgängligt kalkstensområde i centrala Madagaskar där Henry varit tidigare och forskat. Henry ser det här som ett bra tillfälle att komma ifrån sin trassliga tillvaro och en chans att tänka över sin framtid. Ganska snart upptäcker emellertid Henry att Tim inte är den som han gett sig ut för att vara. Stämningen blir hotfull och snart försvinner Tim i den otillgängliga terrängen. Henry misstänks för att ha mördat Tim, men ingen kropp hittas och Henry får återvända till England. Tim dyker åter upp och slutet är minst sagt oförutsägbart.

Historien är spännande fram till återkomsten till England, sedan floppar den ur totalt. Det handlar i stora drag om att man genom ett dataspel rekryterar folk som har som mål att lotsa världen genom den kris som de ser tornar upp sig, alltså rädda hela världssystemet innan det kollapsar. Men det finns många avhoppare i systemet och Tim Yaughan är en sådan.

Slutet är ganska flummigt och ganska obegripligt.

HELEN STENBACK  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22