STATSMINISTERN

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Recension

Av Christer Isaksson
Ordupplaget 1997

Det här är en bok som fick stor mediauppbackning när den kom i höstas. Och upplägget är förtjusande: vid attentatet på Sveavägen blev inte statsministern (i boken aldrig nämnd vid namn) dödad utan den som strök med var hans hustru. Förlagsreklamen gör gällande att man kan läsa boken som en ren thriller.

Detta försökte jag göra – i stället för att se den som den nyckelroman den faktiskt är – men det visade sig vara ytterligt svårt. Hela tiden stöter man på namn som liknar de politiska namn man dagligen hittar i pressen och så stannar man upp och tänker ”vem tusan är det där nu då?”

Och thriller… nja, lite mer lär man nog ta till innan spänningen infinner sig.

Men det är faktiskt inte en oäven bok ändå. Isaksson skriver väl och lättläst, tar ut sina svängar i beskrivningen av våra höga herrar och damer.

Porträtten är väl inte smickrande, och man får veta en del om hur personkemin och cynismen fungerar bland dem som styr oss vanliga krakar.

BERTIL HAMRIN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22