Statistik får mig att minnas

Dec 5th, 2012 | By | Category: 2012-12 dec, Krönika, Recension

Jean Bolinder-logoKrönika av JEAN BOLINDER

“Kriminallitteraturen har blivit den svenska bokbranschens normallitteratur när det gäller bästsäljare”, säger doktoranden vid Uppsala universitet Karl Berglund. “Förlagen har inte råd att låta bli att ge ut den.”

Omslag till Deckarboomen under luppHan kommer nu ut med vad som kan kallas den första svenska litteraturvetenskapliga boken om kriminallitteratur: Deckarboomen under lupp, Statistiska perspektiv på svensk kriminallitteratur 1977–2010 (Avd för litteratursociologi Uppsala universitet 2012
ISBN 9789188300560, 224 sid)

Svenska Deckarakademin har redan hunnit belöna boken med ett fackbokspris. Det är den sannerligen värd – förmodligen är det här det första riktiga svenska försöket att beskriva vår av många föraktade kriminallitteratur vetenskapligt – som en studie vid ett universitet.

Som jag själv debuterade i genren 1967 har jag under åren utsatts för diverse “vetenskapliga” försök från entusiastiska ungar, ungdomar och biblioteksstuderande. En kvinna skrev länge på en avhandling om mig. Hon berättade ofta upprörd att hennes handledare var näst intill idiot och ej begrep vad hon skrev. Det gjorde heller inte jag heller och blev knappast förvånad då projektet avbröts.

I Tyskland har man däremot länge haft en utmärkt vetenskaplig deckarforskning. 1995/96 kom t ex ett digert “Magisterarbeit” från “Der Philosophischen Fakultäten der Albert-Ludwigs-Universität zu Freiburg”. Karin Ritter behandlade under titeln Gränzfälle böcker av Kerstin Ekman, Ulf Durling och mig. Jag fann denna avhandling ytterst intressant och därtill var den berikande för mitt författarskap.

Den svenska deckargenren har gått från i stort amatörmässigt skrivande, via sjuttiotalets och åttiotalets strävanden att höja klassen på böckerna till den deckarboom på 2000-talet som gjort svensk kriminallitteratur berömd och framgångsrik i hela Västerlandet.

Karl BerglundKarl Berglund (bilden) följer en grupp med “De mest framgångsrika kriminalförfattarna” och finner att 15 sådana debuterade 1949–1976 och särskilt märks: Bo Balderson (debut 1968) K Arne Blom (1971), Jean Bolinder (1967), Kerstin Ekman (1959), Maria Lang (1949), Jan Mårtenson (1971) och Olov Svedelid (1964). I jämförelse med efterföljande grupper har denna skrivit flest deckare, nästan hälften av den mest framgångsrika gruppens utgåvor sammantagna.

“Deckardrottningarnas” genomslag är tydligt – nära en tredubbling från 80-talet till 2000-talets första decennium. Men manliga författare är fortfarande i majoritet.

Som “mest kända författarkonstellation med tre eller fler upphovsmän” nämns Bo Lagevi med Jenny Berthelius, K. Arne Blom, Jean Bolinder, Kjell E. Genberg, Sture Hammenskog och Jan Moen. För mig innebär en sådan liten notis att jag minns en massa roligt och spännande vi Lageviare hittade på. Bo Lagevi betydde Bolag é vi och kåsören Cello tyckte i Expressen att vi skulle börja skriva porr under pseudonymen Sam Lagevi (uttyd själv!). Hammenskog och mycket käre kompisen Jan Moen är döda men min vänskap med Jenny B, K Arne och Kjell E består på gamla da´r.

En gång skrev vi en julföljetong för Expressen och en tecknare hade gjort roliga bilder av den gamle tjocka gubbe som var huvudperson. Vi satt på ett Stadshotell och diskuterade då, (jag tror det var) Jenny gick till en närbelägen kiosk och köpte en tidning. Hon återkom alldeles yr och fnissade:

– Gå till kiosken och titta, får ni se!

Vi gjorde så och där stod vår huvudperson livs levande!

Sådant minns vi som var med. Nu kommer forskningen med exakta siffror, diagram och kurvor. Det är svårt att tänka sig en bättre början på svensk forskning om deckargenren än denna. Det är bara att med spänning avvakta Karl Berglunds fortsatta skrivande – och vad som nu kan följa i hans spår!

——————————

Karl Berglunds egen artikel om hur han kom in på ämnet: http://www.dast.nu/artikel/nobelpriset-ingang-till-deckarstatistik

Artikel med siffror från boken: http://www.dast.nu/artikel/vad-det-inte-det-vi-trodde-siffror-avslojar-deckarboomen-men  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22