STASILAND

Mar 9th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av Anna Funder
Stasiland 2003
Översatt av Moa-Lisa Björk
Forum 2005

Journalisten Anna Funder är född i Australien men bodde i östra delen av tyska Berlin strax före millenniumskiftet. Hon blev intresserad av kommunisttiden (som pågick fram till Berlinmurens fall 1989) och såg till att träffa människor som genomlevt den – både stasiagenter och de som utsatts för Stasi, den hemliga politiska polisen. Funder fick lyssna till historier som verkar rent otroliga, men som författaren med nästan naiv uppriktighet lockar fram i ljuset.

Hon träffar Miriam som försökte fly till väst som tonåring och sedan fick sin man gripen. Stasi gav henne beskedet att han begått självmord i cellen. Nu jagar hon bevis för vad som egentligen hände genom att försöka sammanställa de sönderklippta akter som hittades i arkiven efter Östtysklands sammanbrott.

Funder har också besökt en del av de mängder av angivare som finns kvar.

Egentligen är inget av det som beskrivs särskilt nytt – det har gått mer än 15 år sedan muren föll och det har kommit mängder av reportage och böcker om Stasi och männen bakom förtrycket. Men ändå har det blivit en intressant bok eftersom Funder tar sig an ämnet på ett ganska okonventionellt sätt, och belönats för det med priset The BBC Four Samuel Johnson Prize for non-fiction 2004. Kanske beroende på att hon dessutom skildrar dagens tyska huvudstad personligt och med en nästan absurd humor.

KERSTIN CARLSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22