STARTED EARLY, TOOK MY DOG

Oct 11th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Started earlyAv Kate Atkinson
Doubleday 2010

Det här är den fjärde boken där antihjälten Jackson Brodie råkar illa ut men kommer ner på fötterna till slut. I en tidigare bok lurade en kvinnlig Raskenstam av honom större delan av hans pengar, men han lever gott på det han fick för sin egendom i Frankrike. Han gillar inte att vara sysslolös och åtar sig uppdrag som privatdetektiv.

Kate AtkinsonHan har nu åtagit sig att leta reda på de biologiska föräldrarna till en kvinna som är adopterad och nu bor i Nya Zeeland. Samtidigt håller han ögonen öppna för spår som kan leda honom till kvinnan som lurat av honom större delen av hans förmögenhet.

Parallellt får vi följa en annan polis, Tracy, som tjänstgjort de 30 år som krävs för att få pension. Hon gillar inte heller att gå inte ha något att göra och arbetar som väktare på ett köpcentrum.

Båda är ensamma men deras liv förändras: Tracy köper en liten flicka, Jackson tar hand om en herrelös hund.

För att ytterligare komplicera historien sker ständiga återblickar från nutid till 1975 och ett mord på en prostituerad som inträffade då. Efter mordet dröjde det tre veckor innan det upptäcktes och under den tiden levde hennes son ensam i lägenheten. Utredningen var snabb och ofullständig men fallet avskrevs snabbt.

Jackson råkar illa ut, hotas av skurkar, hamnar i en soptunna och räddas av hunden som skäller. Han stöter också ihop med Tracy, ännu en kvinna som lurar honom.

Intrigen är trasslig, men i slutet får man förklaringar till det mesta.

Atkinson flaggar för en fortsättning: Jackson får telefon från sin polisväninna i Edinburgh. Ska han svara? Tracy erinrar sig att det första hennes köpta dotter sade var: Var är min syster? Samma fråga som sonen till mordoffret från 1975 ställde. Och naturligtvis måste Jackson fortsätta jakten på sin bedrägliga exhustru.

Atkinson kryddar sin historia med roande överraskningar och formuleringar. Alla hennes anspelningar på böcker och ”Things English” har jag säkert inte upptäckt

I varje bok bör man få lära sig något nytt. Så även här. Jacksons dotter frågar honom: Hur många man behövs för att tapetsera ett rum? – Fyra om man skivar dem tunt. Det hade jag ingen aaaning om!

En spännande och underhållande bok!

BENGT HEURLIN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22