STARKA KVINNOR SOM FÖRT SVERIGE FRAMÅT

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Gunilla Lindberg
Winberg Citybook 200S

Uppsalajournalisten och författaren Gunilla Lindberg har tidigare skrivit böcker om hemstaden och ett par romaner. Här ger hon sig in i feministdebatten, men utan att skrika högt. Hon berättar om kvinnor som under slutet av 1800- och början av 1900-talet kämpade för ideal, idéer och rättigheter, var och en inom sitt gebit och ofta under mothugg, förlöjliganden och hån. Här finns Emmy Rappe, den första sjuksköterskan, major Hanna Ouchterlony som blev Frälsningsarméns första svenska ledare, givetvis Ellen Key, Nanna Svartz och Elise Ottesen-Jensen och Karin Hesselgren som var den första kvinnan i den svenska riksdagen.

Alla beskrivna är var och en på sitt sätt intressanta personligheter och Lindberg skriver varsamt och snudd på elegant om dem. Boken är dessutom illustrerad med personporträtt som på sätt och vis, via det mode som uppvisas, säger en hel del om dåtidens moralistiska klädsyn.

BARBRO LINDBORG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22