STÅR DIG INGEN ÅTER

Sep 8th, 2015 | By | Category: 2015-09 sep, Recension

Omslag till Står dig ingen återAv Anna Karolina
Norstedts, 2015
ISBN 9789113068831, inbunden, 352 sidor

Förra året debuterade polisen Anna Karolina med en kriminalroman med den fyndiga titeln Stöld av babian. Den blev förhållandevis uppmärksammad. Därför är det ingen överraskning att hon nu kommer med en uppföljare.

Författaren använder sina poliskunskaper väl, även om hon naturligtvis förenklar. Det måste man ju göra för att det ska bli läsbart. Men hennes erfarenheter gör ändå att man får en autentisk känsla. Hon har uppenbar koll på facktermer och procedurer. Polisernas interna mellanhavanden gör mig ändå lite mörkrädd. Går det verkligen till så här på ett poliskontor? Mobbning, påhopp, elakheter och till och med olagligheter är ett stående inslag i kriminalaren Amandas vardag.

Amanda är huvudpersonen som det mesta kretsar kring. Hon får ett extra vidrigt fall på sitt bord. En mamma har blivit drogad med MDPV, som kallas kannibaldrogen. Drogen gör att mamman mördar sitt sexåriga barn och äter på henne. När polisen kommer dit har hon barnets öra i munnen.

Flera liknande mord sker. Polisen har svårt att hitta samband mellan offren, mördarna är ju också offer eftersom de inte frivilligt tagit drogen. Siktet sätts på maffialedaren Milorad Kraljevics, som sannolikt är den som säljer och distribuerar MDPV.

Amanda infiltrerar Kraljevics organisation och stöter där ihop med Adnan. Han är far till Amandas tvillingar, men det vet han inte om. Han är tillbaka i landet för att försöka rentvå sig från tidigare anklagelser.

Det är en komplex och hemsk intrig. Hemskt spännande dessutom. Anna Karolina lyckas skickligt väva ihop de olika delarna i handlingen och behåller tempot boken ut. Hennes beskrivning av undre världen är Lapiduslik, och ger en god inblick i vad som händer där vi vanliga Svenssons aldrig vistas.

Gestaltningarna av poliserna hade jag väntat mig mer av. Deras bevekelsegrunder och livsval känns mer dunkla. Jag blir nyfiken på dem, men får få svar.

Det är svårt att hitta en mer actionfylld och spännande bok än denna. Som läsare ser man filmen rullas upp samtidigt, och det är kanske är i ett sådant media denna story passar allra bäst.

NISSE SCHERMAN

Anna Karolina

Anna Karolina. Foto Ola Torkelsson

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22