STAND BY, STAND BY + INGET VAL

Jan 11th, 2008 | By | Category: 2000-1, Recension

Av Chris Ryan
Stand by, Stand by 1996

Av Chris Ryan
Zero Option 1997
Översatt av Gösta Zetterlund
Forum 1997 respektive 1999

Jag förstår att Forum valt att ge ut dessa bägge böcker i två volymer, men det hade kanske varit en god idé att ge ut dem åren efter varandra och inte vänta två år med att ge ut del två eftersom den är en direkt fortsättning på den första. Huvudperson är sergeanten George Sharp i brittiska kommandostyrkan SAS, elitförbandet i England som alltid får de svåraste och mest delikata uppdragen runt om i världen. Sharp har just återvänt från Gulfkriget efter att ha flytt från ett irakiskt fångläger, där han blivit brutalt misshandlad. Väl hemkommen förflyttas hans familj, hustru och en liten son, till fruns föräldrar i Belfast. Själv tränas han för senare uppdrag i Nordirland. När hans hustru en dag dödas av en IRA-bomb faller hans värld samman. Sharp tar reda på vem som placerat ut bomben och beslutar sig för att hämnas när han får en chans.
Detta får han så småningom i bok nummer två, efter att ha utfört ett uppdrag i Sydamerika mot en hemlig narkotikafabrik.
Då inträffar tragedi nummer två, Sonen och Sharps sambo kidnappas av provisoriska IRA. Snart kommer terroristernas krav, och de måste uppfyllas – annars dödas båda. Samtidigt med detta får Sharp ännu ett ytterst delikat uppdrag. Han ska undanröja en irakisk officer som befinner sig i Libyen.
Med denna sin tredje bok på svenska befäster Chris Ryan sin ställning som en god thrillerförfattare – bättre än många andra som tyvärr översätts.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22