STALKER

Jan 14th, 2015 | By | Category: 2015-01 jan, Recension

Omslag till StalkerAv Lars Kepler [pseud för Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril]
Uppläst av Jonas Malmsjö
Bonnier Audio, 2014
ISBN 978-91-174-3326-29, 17 CD (19 tim 15 min)

Ögat är en fantastisk kroppsdel. Inte enbart har det en synfunktion, det har också den fantastiska förmågan att sortera. När man läser en bok tar den in det nödvändiga för att man ska få ett sammanhang och dessutom lyckas den glida över det som sinnet finner vara utfyllnad tillverkad för att få till så många sidor som möjligt.

När jag läste Stalker som pappersbok gjorde mina ögon just detta, vilket fick mig att tycka att historien var ganska skaplig. Sedan fick jag för mig att lyssna till ljudboken (jag har gjort liknande tidigare både för att uppleva skillnaden mellan en uppläsning och den egna bokliga upplevelsen) och upptäckte då att örat inte har en i detta fall lika trevlig funktion.

Jonas MalmsjöStalker i avlyssnad form orsakar nästan lidande trots att den är så väl inläst av Jonas Malmsjö. Men denne utmärkte skådespelare och röstkonstnär kan inte göra något åt att berättelsens detaljrikedom saktar ner framåtrörelsen en hel del, i vissa sekvenser in absurdum.

”Upp flyga orden tanken stilla står” skriver Shakespeare i Hamlet (i Carl August Hagbergs översättning). Jag vill inte påstå att tanken stått helt stilla i pseudonymen Keplers bok men nog bromsas den till halvfart av ordflödet.

KJELL E. GENBERG

Lars Kepler

Lars Kepler. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22