STALINS BARN Tre generationer av kärlek och krig

Dec 16th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Stalins barnAv Owen Matthews
Stalin’s Children. Three Generations of Love and War 2008
Översatt av Claes Göran Green
Faktagranskning av Kristian Gerner
Historiska Media 2010

Stalins barn handlar om den tid i Sovjetunionen som fått eftermälet ”den stora terrorn” på 1930-talet. Sovjetledaren var en paranoid person som visserligen ville bygga ett samhälle, men för att han själv skulle känna sig lugn såg han till att undersåtarna befann sig i ett tillstånd av ständig rädsla och otrygghet.

Boris Babikov, medlem i Partiet med stort P, är en hårt arbetande, lojal medborgare i Stalins rike. Sommaren 1937 arresteras han plötsligt av säkerhetspolisen och anklagas för förräderi. För detta finns bara ett straff: ett skott i nacken. Kort därefter blir hustrun förd till ett arbets­läger i den fängelsevärld som kallas Gulag. Parets två döttrar förpassas till ett barnhem. När andra världskriget bryter ut skiljs även flickorna åt och tvingas klara sig själva medan krig och kaos härjar i landet. När de många år senare möts igen är de märkta av svält, sjukdom och rädsla. Den yngsta systern Ljudmila träffar en Owen Matthewsbrittisk ambassadtjänsteman, drabbas av kärleken och de får sonen Owen Matthews. Det är han som skrivit Stalins barn på ett närmast skönlitterärt sätt.

Genom skildringen av en familj i tre generation lyckas han förmedla en känsla av hur det var att leva i diktaturen Sovjetunionen under en tid som var mycket dramatisk.

Det är en fängslande och angelägen skildring om den minst omskrivna av de två diktatorer som präglade Europa och världen under tiden för det andra stora världskriget.

Stalins terror slog blint och kan karaktäriseras som ”efter en idé av Vladimir Iljitj Lenin”. I huvudsak jordägare – kulaker – var fiender som måste utrotas för att ge plats åt proletariatet. Men med tiden blev alla människor (utom Stalin själv) potentiella kulaker som fängslades vid minsta misstanke, skickades till Gulag eller likvideras med nackskott i Lubjankafängelsets källare eller på andra platser.

En mycket läs- och tänkvärd bok om en grym tid.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22