STALINGRAD. INRINGNINGEN

Mar 16th, 2010 | By | Category: 2004-2, Recension

Av Horst Zank
Stalingrad Kessel und Gefangenschaft 1993
Översatt av Håkan M. Wahlbom
Håkan M. Wahlboms Förlag 2004

För lite drygt 61 år sedan ägde det historiska slaget om Stalingrad rum med hundratusentals döda som följd. Det har getts ut ganska många böcker som handlar om denna krigsskådeplats. Att denna bok inte är alldeles lik alla andra beror på att den skrivits av en man som var med på fotfolksnivå. Horst Zank var ung infanteriofficer vid ett grenadjärregemente och berättar här inlevelsefullt om vägen mot undergången. En särskilt spännande del är den om hans försök att fly den omringade staden tillsammans med några kamrater. Han infångades av ryssarna och hamnade i en lång fångenskap. Det är en berättelse som ledsagas av många kartor och fotografier som gör att man ganska lätt kan följa historiens gång.

Originalboken från 1993 har i sin svenska version delats i två volymer. Denna handlar om den sista tid då tyskarna fortfarande hade visst grepp om Stalingrad. Sedan kom det slut liga ryska anfallet och tyskarna måste kapitulera, bli fångar eller dö. Nästa del av Zanks minnen skall handla om fångenskapen.

JAN NYGREN

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22