STÄDERSKAN

Mar 19th, 2022 | By | Category: 2022-03 mars, Recension

Omslag till StäderskanAv Nita Prose
The Maid, 2022
Översättning Manne Svensson
Albert Bonniers Förlag, 2022
ISBN 9789100187033, inbunden, 350 sidor

Kanadensiska Nita Prose debuterar som författare med romanen Städerskan efter att länge ha arbetat som förläggare. På bokens omslag kallas den för en varm spänningsroman med en udda hjältinna.

Inledningsvis reagerade jag med ett lätt obehag av att läsa en annan av omslagsflikarnas korta formuleringar: ”Jag är din städerska. Jag vet så mycket om dig. Men vad vet du egentligen om mig?” Är städerskan Molly ett blivande offer eller en farlig kvinna?

Vi som läser romanen får snabbt veta att Molly städar på Regency Grand Hotel och det är hennes liv under en vecka som orsakar svårigheter och obehagligheter för henne och några andra på hotellet. Molly verkar lida av någon typ av bokstavskombination – men hon är expert på sitt jobb, hon städar rummen till perfektion, förklarar hon.

När en vecka i handlingen passerat så har hon nästan varit med om att städa runt död hotellgäst, som visar sig vara ett mordoffer och ett antal andra lagbrott som begås nattetid har också upptäckts. Det lutar åt att Molly i själva verket är ett offer. Och hur ska detta sluta, kunde man tänka om vi inte sett benämningen ”varm spänningsroman”.

BIRGITTA NEY

Nita Prose

Nita Prose. Foto Dahlia Katz

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22