SPRING ELLER DÖ

Apr 10th, 2021 | By | Category: 2021-04 april, Recension

Omslag till Spring eller döAv Maria Adolfsson
Wahlström & Widstrand, 2021
ISBN 978-91-46-23640-5, inbunden, 375 sidor

Ett år har gått på Doggerland, och fyra böcker med kriminalinspektör Karen Eiken Hornby har det nu blivit. Det har varit ett omtumlande år både professionellt inom mordutredningar och personligt. Nu är Karen höggravid och ska ta ut ledighet några veckor före planerad förlossning (för hon får knappt plats bakom ratten i sin bil) när hon sitter med kamraterna på en uteservering när det dels ska bli Doggerlands första Pride-parad, dels håller politiker tal inför närstående val.

Då börjar någon skjuta och döda människor på torget. Så Karen vill vara med i utredningen eftersom hon varit nära att dö, och hennes iakttagelser leder snabbt till att polisen hittar hotellrummet där skytten sitter död.

Utredningen går snabbt, redan efter några kapitel tyder allt på att det är en man med personliga och yrkesmässiga problem, med för mycket alkohol och som blivit avskedad men inte vågat berätta detta för sin hustru från en av landets finaste familjer. Efter halva boken är utredningen i princip klar, inga konstigheter, men något skaver hos Karen.

Som den vane deckarläsaren anar man också att det måste vara något mer som inte kommit fram.

Det finns många hemligheter som under den vecka handlingen utspelas blir avtäckta, både vad gäller de inblandade i dådet och hos de viktigaste huvudpersonerna. Hemligheterna hos Karen och hennes Leo är nog mer spännande än brottsutredningarna (jo, det blir fler).

Ett drivande och inkännande språk får läsaren att känna de viktigaste personerna väl, och med spänning på flera nivåer på slutet som stegras nästan outhärdligt.

Jag har läst alla fyra delarna i serien, och tror att denna är den bästa. Men för att riktigt kunna njuta av den rekommenderas att man tar dem i ordning, det ger mycket mer till läsningen.

Min enda oro är att författaren kanske tycker att nu är allt avslöjat så det inte blir fler berättelser från Doggerland, dit jag förstås vill åka för att vara med om årets höjdpunkt, oistra, ostronfesten som inleder och avslutar serien.

LEIF-RUNE STRANDELL

En efterlängtad utgivning är denna fjärde bok om den fiktiva nationen Doggerland och polisen Karen Eiken Hornby. Landet som man så gärna vill besöka, men inte kan. Puben Haren & Kråkan lockar, liksom naturen och befolkningen. Så bra har Maria Adolfsson lyckats porträttera öriket beläget mellan England och Danmark.

I hård konkurrens med den första boken i serien, Felsteg, är det här också den mest läsvärda boken i serien. Trots att det nu inte är någon överraskning att läsa om Doggerland.

Det är rejält spännande rakt igenom. På många plan. Flera personer skjuts ihjäl till synes slumpmässigt av en ensam gärningsman när landets första pridefestival ska gå av stapeln. Karen befinner sig på plats och kan både hjälpa offren och rapportera direkt till polisledningen. Skräcken är monumental, men gärningsmannen är död när polisen finner honom.

Sökandet efter motivet till gärningen upptar polisens tid, och då speciellt Karen Eiken Hornbys. Hon är nämligen höggravid och förväntas att föda inom några veckor. Det anses vara ett lämpligt uppdrag för henne. Även den kommande tilldragelsen är så väl beskriven att läsaren blir lika fängslad av den som av spänningshistorien.

Leo, Karens sambo, får veta saker om sitt förflutna och dessutom är hans mamma dödligt sjuk. Karens släkt på nordön är inblandade i en skjutning, vilket bekymrar henne. Hon vill inte att det kommer ut att hon har anförvanter i ett mc-gäng. Alla dess händelser, och några till, knyter författaren skickligt samman utan att det blir överlastat.

Maria Adolfsson är en mästare på att gestalta sina karaktärer och att skapa liv och märg i en påhittad miljö.

NISSE SCHERMAN

Maria Adolfsson

Maria Adolfsson. Foto Caroline Andersson Renaud  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22