SPÖKPLATSER PÅ GOTLAND

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Ulf Palmenfelt
Carlssons 2005

Professorn och folklivsforskaren Palmenfelt har skrivit en liten volym som jag så här dags på året gärna vill kalla säsongens roligaste. Det är många som har gett sig på att skriva om spöken av alla de slag men de allra flesta försöker krampaktigt visa att de inte tror det minsta på vad de berättar om.

Palmenfelt gör tvärtom. Han berättar sina skrönor om huvudlösa lik, gengångare som kliver upp ur sina gravar, bysar, lövjerskor, spökande mördare av skilda slag och andra sägenomspunna män och kvinnor som fortfarande finns i gotländsk minne på ett sätt som om berättelserna är alldeles sanna.

Kyrkogården är en vanlig spelplats för de hetsande händelserna, men också i olika träsk (insjöar) dyker de övernaturliga varelserna upp. Prästerna hade det inte lätt, de gillades inte av rymningsbenägna gravgäster och folk kunde tydligen se ut hur som helst. Eller vad sägs om en man med bevingade skinkor? Gotland är ett ställe där hästskit förvandlas till silver. Inte illa … och mycket väl berättat.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22