SPLITTRAD FLOCK Bravelands 1 

Aug 12th, 2018 | By | Category: 2018-08 aug, Recension

Omslag till Splittrad flockAv Erin Hunter
Broken pride, 2017
Översatt av Elin Rosén
Bokfabriken, 2018
ISBN 978-91-76299-31-9, 344 sidor

Författarfabriken Erin Hunter som består av barnboksförfattarna Kate Cary (bilden), Cherith Baldry, Tui Sutherland, Gillian Philip, Inbali Iserles och Victoria Holmes har avslutat den populära djurserien Warriors och hittat en ny värld på savannen kallad Bravelands.

Kate CaryDär lever tre olika djur – lejon, babianer och elefanter – som blivit den nya bokseriens ”huvudpersoner” och som vanligt skriver författarna om relationer och maktkamper inom de olika flockarna.

Så länge djuren kan minnas har de haft en enda regel inom sina revir, den att bara döda för att äta och därmed överleva. Men en lejonhane som inte ingår i en flock bryter mot överenskommelsen för att skaffa sig makten över en av grupperna som lever på grässlätten blir balansen rubbad och lejonflocken splittras. Det tidigare alfadjurets yngsta unge blir adopterad av babianerna.

Bland elefanterna finns en som kan se in i framtiden och kommer med en ond vision om savannens framtid.

Detta är förutsättningen för denna djuriska fantasys fortskridande och här blandas fantasi med närmast mänskliga beteenden, härliga beskrivningar av flora och fauna blandat med mytologi och moraliserande.

Det är en bok som passar för högläsning även om det kanske krävs lite censur när man läser om närmast mordiskt dödande för de yngsta. Men mest är det positiva beteenden, samarbete och vänskap, som framhävs.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22