SPIONSKOLAN Finlands hemliga agentverksamhet under andra världskriget

Dec 7th, 2017 | By | Category: 2017-12 dec, Recension

Omslag till SpionskolanAv Mikko Porvali
Vakoojakoulo – Päämajan asiamieskouloulutus jatkosodassa, 2010
Översatt av Heidi Granqvist
Fisher & Co, 2017
ISBN 978-91-88243-25-6, 303 sidor

Jag har läst och uppskattat de böcker om krigen i Finland som Mikko Porvali fått ut i Sverige – Bakom Röda arméns linjer (2013), Bakom fiendens linjer (2015), En blå död (2015) och Fånge, spion, partisan (med Matti Putkinen 2016) – och samtliga, som handlar om de finska fjärrpatrullerna, har anknytning till Spionskolan som kommit ut i år och på sätt och vis förklarar varför han skrev de tidigare.

Under fortsättningskriget (1941–1944), som var en del av andra världskriget, startade finländarna en spionskola i Onegaborg (nuvarande Petrozavodsk) vid Onegasjöns strand, då tillhörigt den Sovjetiska republiken Karelen som Finland lyckades ockupera. Författaren Mikko Porvalis farfar Antti Porvali blev satt att utbilda de ryska krigsfångar man hade anledning att tro var villiga att byta sida. Tiotusentals ryssar, både soldater och civila, hade tagits tillfånga och placerats i något som liknade koncentrationsläger. En hel del av dem var villiga att tjäna sina fångvaktares sak. Planen var att ge dessa rysktalande nya spioner utbildning i bland annat fallskärmshoppning, ge dem nya identiteter och skicka in dem i Sovjetunionen klädda i Röda arméns uniform för att rapportera om vad sig där tilldrog.

Men Sovjet hade också agenter och snart visste man vad Finland höll på med och började smida planer för att angripa spionskolan. Detta uppdagades dock på den finska sidan och skolan flyttades två gånger.

Egentligen vill myndigheten påstå att verksamheten var misslyckad. Av de som landade i sina fallskärmar i närheten av Arkangelsk försvann nio av tio – rymde, stupade eller bara försvann. Åtminstone en sköts av finnarna när han återvände från sitt uppdrag – han bar ju rysk uniform. Men några operationer borde ha varit lyckade. Om dem får vi inget veta eftersom rapporter och personaldokument är ”försvunna” vilket kan vara om omskrivning för ”medvetet utsorterade”.

Mikko Porvalis redogörelse baserar sig på dokument gömda av farfar Antti och annan forskning om skolan samt vittnesmål om agentutbildningen. De officiella arkiven förstördes nämligen och ingen vet hur många spioner som utbildades. Myndigheterna ville helst lägga locket på och därför har verksamheten varit en okänd del av den finska krigsinsatsen.

Författaren lyckas beskriva allt detta på ett lågmält med ändå spännande och intressant sätt och har i ett kapitel lyckats få fram de finska agenternas koppling till Sverige. Det fanns funderingar på att kampen skulle kunna fortsättas från vårt land i händelse Finland skulle ockuperas.

Mikko Porvali är född 1980 och arbetar som utredare inom kriminalpolisen i Finland (hans bok En blå död hör ihop med detta yrke) och har skrivit flera militärhistoriska verk. Bakom röda armens linjer nominerades till Fack-Finlandiapriset.

KJELL E. GENBERG

Mikko Porvali

Mikko Porvali. Foto Tommi Anttonen

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22