SPIONFALLET STRÖBERG

Dec 28th, 2011 | By | Category: 2011-12 dec, Recension

Omslag till Spionfallet StröbergAv Pelle Berglund
Sivart Förlag 2011
ISBN 978-91-95705-57-3, 358 sid

Pelle Berglund började för snart fyra år sedan intressera sig för ett av Sveriges märkligare spionfall, kanske till och med för en rättsskandal. Flygofficeren Bertil Ströberg hamnade 1983 i en situation  som resulterade i att han anklagades för spioneri, dömdes mot sitt nekande och avtjänade ett sexårigt straff för spioneri, isolerad på Kumlaanstalten.

Hela utredningen avklarades misstänkt snabbt, liksom rättegången. Frågetecknen var många och pressen tog i stort ställning för Ströberg mot de människor som lyckades få honom fälld. Ströberg satt av sitt straff men har hela tiden vägrat erkänna att han skulle ha gjort något fel, än mindre något olagligt.

Pelle BerglundPelle Berglund har gjort ett grundligt arbete. Efter 25 år har nu vissa arkiv delvis öppnats och han har vänt på varje sten och därunder hittat allehanda gråsuggor stämplade Säpo och chefsåklagare Karl-Gerard Svensson. Det verkar som om det var viktigt för svensk underrättelsetjänst att hitta en spion och den dominante åklagaren förelade rätten en lång rad indicier eftersom han inte hade några handfasta bevis att ta till. Berglund har gjort det som Ströbergs försvar borde ha gjort för ett kvartssekel sedan: hittat material som talade till den anklagades fördel, material som åklagarsidan undanhöll för försvaret.

I centrum för historien är den polska ambassaden som fick ett brev med erbjudande om militär information. Där stannade åklagarens intresse och det mörkades att den polske militärattachén vid ungefär samma tid fick ett liknande erbjudande per telefon.

Säpo fick så bråttom att gripa Ströberg att de struntade i att följa gällande metoder för sitt arbete. Man kan inte låta bli att tankarna svindlar iväg till ett par andra spionaffärer där säkerhetspolisen klantat sig och efterföljande rättsprocess ifrågasatts: Enbomaffären och Morjärvsmannen. I båda dessa fall var statens hantlangare besatta av att sätta dit den (i Enboms fall ”de”) anklagade och samma typ av besatthet skymtar här.

Berglund ger historien fler infallsvinklar, hittar personer som i bästa biskopsanda skriver anonyma och snuskiga brev och ger oss till och med en möjlig gärningsman. Det är en intressant bok som vid sidan av själva berättelsen ger läsaren en inblick i tidsandan och det speciella tänkandet under det kalla krigets slutskede.

PER MAGNUSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22