SPIONERNAS ARV

Dec 10th, 2017 | By | Category: 2017-12 dec, Recension

Omslag till Spionernas arvAv John le Carré
A Legacy of Spies, 2017
Översättning Klas Östergren
Albert Bonniers förlag, 2017
ISBN 978-91-0-017301-2, inbunden, 272 sidor

Här är en historia där alla ljuger, även berättarrösten. Grunden för historien är det som hände i Spionen som kom in från kylan, under kalla krigets tid. Berättaren är en av de yngre underrättelsetjänstemännen från den tiden, Peter Guillam, en av George Smileys män.

Då sköts två av de brittiska agenterna ihjäl vid Berlinmuren. Nu har två av barnen till de dödade vänt sig med krav på att få veta vad som faktiskt hände och begärt ekonomisk ersättning.

Pengarna är det minsta problemet för den brittiska underrättelsetjänsten, den hotande öppna domstolsprocessen desto värre. George Smiley får man inte tag i men Peter Guillam kallas till London från sin pensionärstillvaro i Bretagne. Han påminns om sina skyldigheter och förhörs av både tjänstens jurister och den kvinnliga försvarsadvokat som han fått sig tilldelad. Han (och vi läsare) får också läsa de rapporter och brev som skrevs när operationen var igång. Det blandas med de minnesbilder som Peter Guillam har och som förstås inte alltid stämmer med det som rapporterades. Det man egentligen var ute efter var att avslöja vem eller vilka av de egna underrättelsemännen som var dubbelagent, för alldeles för ofta blev de agenter som skickas över gränsen snabbt infångade. Den grupp som Peter tillhörde måste utgå ifrån att viktiga ärenden inte fick föras högre upp i systemet.

Inte så mycket 007-action alltså, desto mer dubbelspel på flera olika nivåer. Då — och även nu. Och det som bekymrar Peter är om han handlade rätt, om han kunnat agera annorlunda, om de offer som gjordes var rättfärdiga. När till sist han får tag i George Smiley får han dennes svar: Det var inte för England eller tjänsten, nej, det var egentligen för Europa. Och det tycker han fortfarande är det viktiga.

Spänningen här, i den utmärkta översättningen, ligger alltså i läsarens undran hur denna härva ska sorteras ut, och hur Peter Guillam ska lösa problemet. En lösning blir det, men hemligheterna är fortfarande många.

LEIF-RUNE STRANDELL

John le Carré

John le Carré. Foto Harry Borden

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22