SPIONEN PÅ FRA

Apr 29th, 2011 | By | Category: 2011-4 april, Recension

Omslag till Spionen på FRA Anders Jallai
Inläst av Reine Brynolfsson  (10 CD, 13 tim)
Earbooks 2010

Det här tycks vara ett svenskt försök att efterlikna de böcker som skrivits av John le Carré, Alistair MacLean och Frederick Forsyth – en blandning av hårdför äventyrsroman spetsad med politiska konspirationsteorier och övertygelsen att världen (Sverige inte undantaget) inte styrs av sina regeringar utan av underrättelseorganisationer.

Jallai är född 1960, dykare, flygare och känd för att vara ledare för gänget som 2003 hittade den nedskjutna svenska DC3-an på 125 meters djup i Östersjön och fick en kunglig medalj för besväret. Han är också aktiv vrakletare och alla sina egna egenskaper har han förstärkt i beskrivningen av romanens huvudperson Anton Modin. Denne hjälte förlorade hustru och barn vid Estonias förlisning och eftersom han inte tror att det var en ”riktig” olycka hoppar han av arbetet som säkerhetsagent.

Nu har Jallai skrivit sin första roman, men liknar den le Carrés, MacLeans eller Forsyths verk.

På ytan, ja. Men dessa tre är herrar som vet hur man skriver action med mening. Jallais actionscener är inte mycket att hänga i julgranen (eller midsommarstången som så här års ligger närmare) vilket kan bero på att man som läsare har svårt att identifiera sig med de personer som utsätts. Ett par spännande avsnitt finns, men mest är det en jäkla massa snack om spionaffärer där gamla socialdemokrater och FRA-anställda går ryssarnas ärenden, mordet på Palme (som finns med i två versioner, som Palme och en lätt identiferbar statsminister med annat namn), lite bludder om Stig Wennerström, skurkaktiga journalister, åtminstone en som arbetar åt en landsortstidning från Roslagen och knappast kan ha det genomslag som bokens fuling.

Nå, mest handlar det om hur Modin får reda på att svenska marinen i början av 1990-talet lyckades sänka en sovjetisk ubåt vid den svenska tremilsgränsen. Det tystades ner – vilket är utgångspunkt för historien – men nu träder hjälten in, stödd av tunga svenska industripersoner, för att avslöja mörkläggningen och hitta vraket.

Jallai berättar sin version av hur kända svenska personer (alla med namn som liknar de egna) agerat vid givna situationer. I så gott som alla fall skulle Modin ha agerat annorlunda, mer rättrådigt. När han inte agerar rättrådigt har han ett skäl.

Så är det genomgående. Alla är mer eller mindre skurkaktiga, förrädiska och flera av dem som är satta att skydda den svenska staten är de värsta.

Det hjälps inte att Reine Brynolfsson läser bra och försöker den vägen lura in spänning i texten.

KJELL E. GENBERG

Anders Jallai

Anders Jallai. Foto Ulla Montan

Recension av boken: http://www.dast.nu/recension/spionen-pa-fra

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22