SPINNSIDAN

Jun 24th, 2011 | By | Category: 2011-6 juni, Recension

Omslag till SpinnsidanAv Marianne Cedervall
Natur & Kultur
ISBN 978-91-27-13042-5, 319 sid

Cedervall har tidigare kommit ut med romanerna Svinhugg och Svartvintern. I den nya Spinnsidan är de lite aviga väninnorna Mirjam och Hervor tillbaka på Gotland, där de i byn Kajpe Kviar (som var spelplats i den första boken) får ta itu med ett par elaka damer.

Det Cedervall skriver skulle kunna kategoriseras som deckare eftersom det finns kriminalinslag, men jag vet inte riktigt. Denna bok skulle kunna stå på hyllan för facklitteratur eftersom den mest handlar om matlagning (inte bara TV kan!), hur man målar ett utedass och Gotlands natur. Men även det smått ockulta får vara med i form av häxkonst och andra lite mystiska företeelser.

Väninnorna sysslar med lite av varje men tar det ganska lugnt. Det händer inte mycket och man börjar undra när författaren tänker få tummen ur baken. Grannars skvaller (för all del kul) och en lite halvmysig kärlekshistoria som ännu är i sin linda är trevlig men mitt blod svallar inte.

Hervor har ju sin mediala förmåga att ta till mellan varven och hon är en svärande och mycket frispråkig dam, men det visste vi redan tidigare, och de nya variationerna är varken överraskande eller dramatiska.

I Svinhugg gick det illa för grannen Sölve när han friade till Mirjam, nu håller han på att deppa ihop. Mirjam sitter i sitt kapell och känner sig skyldig och vad gör egentligen polisen Camilla där…

Det finns en ton i böckerna som lite påminner om McCall Smiths romaner om Mma Ramotswe. De mysterier som förekommer än inte storslagna. Det hade kanske behövts för spänningens skull. Vi får se om det blir ändring på det i den kommande romanen som skall utspelas i New York där brottsligheten lär vara tuffare och inte lika medmänsklig än på Gotland.

INGER STRANDMARK

Marianne Cedervall

Marianne Cedervall. Foto Mia Carlsson

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22