SPINDELN I STENEN

May 1st, 2011 | By | Category: 2011-4 april, Recension

Omslag till Spindeln i stenenAv Mikael Paasikivi
Högspänningsförlaget 2011
ISBN 978-91-633-6140-1, 248 sidor, kartonnage

Åland, historia och hur historien påverkar nuet var drivkraften i Mikael Paasikivis debutbok förra året, Guld i blodet (recension: http://www.dast.nu/recension/guld-i-blodet).

Nu fortsätter han med samma huvudperson, kvinnlig polis på Åland, men det historiska skeendet är denna gång mer näraliggande: andra världskrigets slut och hur ledande nazister flyr och gömmer sig i Spanien. Den dal som berättas om finns i verkligheten, Barranco Blanco, men är numera ett naturskönt vildmarksområde. Inga nazister kvar.

Mikael PaasikiviI boken däremot förstår vi att det finns nutida kopplingar. Starten på nutidsdramat sker i Mariehamn när en antik DC-3a kommer på besök och en äldre man vill gå ombord för där har han gömt en skatt, en del av det av nazisterna bortförda bärnstensrummet i Katarina-palatset i St Petersburg.

Nästa dag påträffas den gamle mannen död, kanske mördad.

Så får dagens polis resa till Spanien, delvis på semester, delvis i tjänsten, och där kommer upplösningen. Det är en del action på slutet, men mestadels är det lugn spänning och även om man kan ana sig till en del förklaringar är det en välspunnen och inte helt otrolig intrig.

Nutidsberättelsen utspelar sig 2009, och för ålänningar finns en hel del att minnas. Ett känt rederis båtbyggarproblem i Spanien finns med, lätt maskerat. Och själv måste jag erkänna att jag inte är helt objektiv eftersom dödsfallet sker i den del av Åland där jag ofta befinner mig, och begravningen i “vår” kyrka. Men det är inte bara därför jag haft nöje av läsningen.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22