SPETSAD

Jun 11th, 2013 | By | Category: 2013-06 juni, Recension

Omslag till SpetsadAv Kjell Eriksson
Ordfront 2013
ISBN 9789170376870, inb, 464 sidor

Kjell Eriksson tillhör en av landets mest kvalificerade kriminalförfattare. Hans tio böcker långa serie om Uppsalapolisen Ann Lindell rönte stor uppskattning av både mig, andra kritiker och många läsare. Han blev belönad med Svenska Deckarakademins debutantpris (Den upplysta stigen) och priset för årets bästa deckare (Prinsessan av Burundi). Nu har det varit ganska tyst om och från Kjell ett tag. Förra året kom ändå den självbiografiska Simma i mörker.

Tystnaden beror mest på att han bosatt sig i Brasilien delar av året. När han nu börjar på en ny deckarserie är det helt naturligt att dessa böcker kommer att tilldra sig i hans nya hemland. Vi får träffa den ganska fete, ganska late och ganska odräglige kommissarie Santos. Hans polisdistrikt är inte så stort och han lägger mest kraft på att göra absolut ingenting, förutom att ta en öl då och då. Han har ett antal lika lata poliser till sitt förfogande, men den nye Luiz är i Santos tycke alltför nitisk och ambitiös.

Två mord inträffar i ganska rask följd. Det är till synes ganska ordinära och hyggliga människor som någon tagit livet av. Samtidigt förekommer det ett par mystiska främlingar i byn. En av dem är skottskadad och gömmer sig. Han tas om hand av en liten pojke som av en tillfällighet blir indragen i dramat. Mot sin vilja börjar Santos och Luiz nysta i fallet. De vill inte bli lurade, inte i sin by.

Själva spänningshistorien som författaren snickrat ihop är inte så märkvärdig. Boken lever på de härliga karaktärerna. Kjell Eriksson är noga när han beskriver alla personer, även om de bara har en liten roll i handlingen. Och miljöerna, de fantastiska brasilianska miljöerna som vi får beskrivna så att man tycker sig sitta och läsa under ett träd i hettan, och med en kall öl inom bekvämt räckhåll.

Kjell Eriksson har gjort det igen. Han var slug nog att avsluta sin förra serie. Många författare håller på tills det blir slentrianmässigt både skrivande och läsande. Men nu har vi fått en ny karaktär att följa och bekymra oss om. Det ska bli mycket trevligt att få lära känna kommissarie Santos ännu närmare.

NISSE SCHERMAN

Kjell Eriksson

Kjell Eriksson. Foto Idah Lindhag

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22