SPELETS REGLER

Feb 14th, 2008 | By | Category: 2001-2, Recension

Av John Dickson Carr
The Grandest Game in the World 1946, 1963, 1991
Förord av Douglas G. Greene
Översatt av Bertil Falk
Per Olaisen Förlag 2001

Detta är en skrift för deckarkonnässörer och för dem som aldrig kommit sig för att lämna pusseldeckarnas förlovade värld. Carrs essä berättar om olika deckarförfattares försök att åstadkomma någonting nytt i en genre som är fylld av begränsningar. Carr skriver att han inte avser att göra narr av någon. Sedan gör han det ändå.

Deckarentusiasten Olaisen får förlåta, men jag tycker att det osar damm om den här lilla boken. Att den är väl översatt och fotnotskommenterad av DAST:s chefredaktör Bertil Falk är förstås ett plus, men för de flesta deckarläsare av i dag betyder många av de författarnamn som nämns, kritiseras eller höjs till skyarna inte mer än namn i en telefonkatalog, Att sedan de titlar som omtalas inte längre är tillgängliga (bibliotek kastar, antikvariat för dem inte längre av pekuniära skäl) är inte Carrs eller Olaisens fel. Men begränsar också intresset.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22