SPEGELPORTEN – Kampen om Mordani, bok 1

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-3, Recension

Av Stephen Donaldson
The Mirror of Her Dreams, 1986
Översatt av Karin Malmsjö-Lindelöf
Legenda 1994

Donaldson har trollbundit mig förut, så jag gav mig gärna av på en ny resa i fantasyns land. Huvudpersonen Terisa är en liten trist person med ett alldagligt arbete på en missionskyrka. Hon är grå och fadern är dominerande och för att finna frid och sig själv har hon inrett sin våning med mängder av speglar, som hjälper henne med självkänslan. Via dem får hon en chock när hon möter Geraden från landet Mordant. Mot sin vilja dras hon med till landet för att hjälpa till i kampen mot det onda.

Donaldsons sätt att skriva om en liten människa utan självkänsla är lite väl förutsägbart, men Terisa fångade ändå min uppmärksamhet. Hon hjälper till att klarlägga de problem som finns i Mordant och samtidigt utkämpar hon en kamp mellan viljan att göra rätt och viljan att bli uppskattad och älskad. Det visar sig efterhand att hon har fler kunskaper än hon trott, och det gör att man med glädje slukar sida efter sida.

KRISTER NILSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22