SPÅR AV ONDSKA

Feb 13th, 2008 | By | Category: 2001-2, Recension

Av William Diehl
Show of Evil 1995
Översatt av Martin Olsson
B. Wahlströms 2000

När William Diehl för några år sedan kom med boken Syndafall blev jag frälst. Jag tyckte då att det var få kriminalförfattare som kunde skriva som han, som kunde göra mig så berörd. Fast jag kunde inte begripa vad det var som fick mig så fascinerad av historien om försvarsadvokaten som lyckades rädda sin klient från elektriska stolen.

Här har advokat Martin Vail blivit tio år äldre och överåklagare i Chicago. Han dras in i ett mordfall som mycket påminner om det decenniegamla fallet. Vail börjar undra om det ändå kunde vara hans dåvarande klient Stampler som övertygat honom om sin oskuld på ett falskt sätt. Det nya offret visar sig ha en kod inristad i nacken, likadan som den på offret för tio år sedan. Men Sampler sitter inspärrad på mentalsjukhus.

Det blir självfallet spännande, men inte lika mycket som sist. Inte heller nu kan jag begripa varför. Diehls språk har inte förändrats mycket och det är en bra översättning. Men magin som rörde vid mig förra gången är inte har längre.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22