SPANSKA INBÖRDESKRIGET

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Anthony Beevor
The Battle for Spain 2006
Översatt av Kjell Waltman
Historiska Media 2006

Spanska inbördeskriget var ett grymt krig där broder ställdes mot broder av ideologiska skäl. Världens västliga demokratier kröp undan från sitt ansvar och genom denna underlåtenhetsskuld lät de Sovjetunionen (som snodde åt sig hela den spanska guldreserven) vinna inflytande och därigenom fick också fascismen hämta hem en brutal seger. Fortfarande påverkar denna groteska konflikt Spaniens politiska liv och polariserar höger- och vänsterfalangerna.

Detta är den andra bok Beevor skrivit om Spaniens inbördeskrig och en del av det gamla finns också med här. Men i stort sett är det en nyskriven bok, beroende på att ryskt arkivmaterial blivit tillgängligt.

Den självlärde historikern Beevor menar att repressalierna som inträffade efter Francos seger inte skulle ha blivit färre och knappast lindrigare om den republikanska sidan vunnit. Alla var låsta i sina egna dogmer. Men han har hittat en likhet mellan den spanska fascismen och dagens islamistiska rörelser som jag finner intresseväckande: båda hyllar en kult som älskar döden.

Detta inbördeskrig, som började i juli 1936, hade samma slags bakgrund som andra världskriget och emanerade ur 1900-talets tro på att väpnade konflikter kunde lösa problem.

Beevors 260 sidor långa bok (inklusive hänvisningar och noter) är lysande skriven. Man blir på det klara med att ett inbördeskrig är det mest vidriga en nation kan råka ut för. Mänskliga hänsyn skjuts åt sidan, även efteråt när vinnaren Franco säger sig vara redo att arkebusera hälften av befolkningen – nämligen den del som röstade på republiken. Han hann med att skjuta 100.000 motståndare efter krigsslutet.

Och det bästa av allt – Anthony Beevor skriver lättillgängligt. Kanske beroende på att han blivit historiker av egen kraft och inte via institutioner.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22