Spännande biografi över Pat Highsmith

Jan 19th, 2011 | By | Category: 2011-1 januari, Artikel, Recension

Joan Schenkar

Till vänster författarinnan Joan Schenkar. I mitten, jo, det är sant, Patricia Highsmiths slitna jeans. Till höger Kathleen Chelfont.

Patricia HighsmithTHE TALENTED MISS HIGHSMITH Omslag till The Talented Miss Highsmith
By Joan Schenkar
Picador publisher 2011

Av IWAN MORELIUS

Jag har under mina många år i branschen läst ett stort antal biografier över författare, både svenska och utländska, men den här initierade biografin är nog den som verkligen gått objektet inpå livet, ja märgen. Aldrig har jag läst en mera ingående skildring av en människas innersta och mera avslöjande.

Naturligtvis hade Joan Schenkar inte kunnat göra detta om hon inte haft tillgång till det helt unika material, som Patricia Highsmith, Pat kallad, lämnade efter sig i sin villa (”bunker”) i Schweiz. Hon lämnade nämligen efter sig  hela 38 anteckningsböcker (skolformat), 18 dagböcker, 14 klippböcker samt, hör och häpna, hela 8.000 A4-sidor fulltecknade med anteckning från i stort sett hela hennes liv.

För en biografiförfattare måste detta material vara ”gefundenes gefressen”, som tysken sade. Plus alla intervjuer och alla fotoalbum mm. Allt förvarat på säker plats i Bern.

Joan Schenkar har inte heller gjort som de flesta biografer, skildrat Pats liv i kronologisk ordning. Nej, hon hoppar helt vilt från årtal till årtal. Ger citat från t.ex. 1967 för att på nästa rad vara tillbaka på 40-talet. Detta stör faktiskt inte läsningen på något sätt.

Stor, ja, större delen av denna  nästan 700-sidiga bok handlar naturligtvis om hennes lesbiskhet och alla hennes otaliga älskarinnor, vilket kan bli aningen tröttande i längden, men mycket intressant på sina ställen. Och framförallt mycket avslöjande.

Vad jag, och de flesta med mig, inte hade en  aning om var att Patricia Highsmith arbetade med pulpmagasin under hela sju år av sitt liv. Det var på så kallade Comic Books och tro det eller ej, men hon skrev otaliga dialogrutor och stories till och om Stålmannen (Superman), Läderlappen (Batman), Black Terror och  Spindelmannen (Spider-Man).

Action comicsDetta hände på 40-talet och en kul detalj är att Pat arbetade på samma förlag samtidigt som  Mickey Spillane, som också hade ett förflutet i Comic-branschen. (Omslag här intill Nr 1 av seriemagasinet Action Comics från 1938. Det innehåller första äventyret med Superman, eller som han heter i Sverige, Mannen från Krypton och senare Stålmannen. Det finns endast 100 kända ex av detta sällsynta magasin. Såldes på en auktion i New York för 317.200 dollar.)

Jag har en känsla av att boken inte kommer att översättas till svenska varför jag rekommenderar intresserade Highsmith-fans att skaffa den på engelska. Kuslig läsning på sina håll, men samtidigt mycket fascinerande. En märklig människa var hon och med helt onormala mänskliga beteenden. Otto Penzler, en av hennes förläggare sade följande efter att ha ätit middag med henne på sin favoritrestaurang (där även Margareta och jag varit bjudna av honom och fick hans favoriträtt då: filékött med lökringar):

”I loathed her!”  Detta efter att hon uppfört sig fruktansvärt dåligt på restaurangen (läs och bedöm själv). En märklig människas biografi sammanställd av en mästarinna!

Nedstående två fotografier är tagna på hotell Reisen i Stockholm den 21 november 1975 då Patricia Highsmith var inbjuden till Svenska Deckarakademins höstmöte som hedersgäst och talare.

K Arne Blom

Patricia Highsmith flankerad av författaren K Arne Blom och Iwan Morelius

Åke Runnquist

Patricia tillsammans med förlagsdirektör Åke Runnquist, hennes svenska förläggare på Bonniers. Här ledsagar han henne till bordet.

Som jag kommer ihåg denna kväll uppförde sig den kontroversiella författarinnan sig helt normalt förutom att hon intog en hel del alkoholhaltiga drycker, som kanske kunde ha fått stora karlar att falla under ”bordet”. Hon höll ett halvtimmeslångt intressant tal om sitt författarskap.

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22